Johan Berggren ”Lilyhamericana”


Det är lätt att gå i försvarsställning när man får höra talas om en ny skandinavisk country/americana-artist, i synnerhet om de framför sina verk på modersmålet. Låter det som i det stora landet i väster, som deras trogna fans vill att det ska låta, eller på ett sätt som jag kan ta till mig?

Av denna anledning dröjde det väl länge innan jag gav norrmannen Johan Berggren en chans. Debut på engelska 2018, och nu dags för första skivan på modersmålet. En tvåmånaders retreat i Tennessee resulterade i nio låtar som väl hemma Oslo förvandlades till ”Lilyhamericana”.

Det är absolut inte ett verk som fungerar som lättare bakgrundsmusik, men ett som både kräver och ger mycket mer. Tänk Kris Kristofferson så hamnar ni rätt stilmässigt; nio berättelser om hur det är att vara ”en analog man i en digital värld”, ett underbart citat från ”Hjerter som aldrig brant”.

Blott tjugosex år gammal tror jag att Johan har sina flesta lyssnare bland oss medelålders som har levt och lyssnat på musik ett tag. Som gärna vänder oss till americanapoeter för att få en förklaring till varför världen ser ut som den gör.

%d bloggare gillar detta: