Remington Ryde ”A Storytellers Memory”


En av mina vanligaste musikaliska teser är att det inte går att fuska med Bluegrass, det lönar sig inte ens att försöka. Är det Bluegrass så är det äkta, annars är det något annat.

Så är det med Remington Ryde som är en ny bekantskap för mig. Namnet är lånat från hemtrakterna i Pennsylvania där det finns en rik bluegrasstradition, även om ämnena för låtarna skiljer sig en del från jämfört med de band som har rötterna i Kentucky.

Titeln framkallar nyfikenhet hos mig, men det är inte svårare än att det är en hyllning till en låtskrivare och vän till bandet, James King. En hyllning och ett löfte om att hålla minnet av hans musik levande.

”A Storytellers Memory” är fullt av känslor och tänkvärda historier, och bjuder på skratt, gråt och tillfällen att stanna upp och tänka. På slutet kommer den obligatoriska hyllningslåten ”Mr King” och allra sist ”It’s A Cold Cold World” med James King själv. En mycket värdig avslutning.

För att återkomma till inledningen så låter det också väldigt äkta om musiken. Lite som det kunde låta förr, innan elektroniken gjorde sitt intåg. Alla instrument och alla röster är lätta att urskilja var en för sig, och de harmoniserar fint med varandra. Mitt bestämda intryck är att alla låtar är inspelade på ”rätt” sätt för den här genren, utan några pålägg i efterhand.

Etiketter: ,
%d bloggare gillar detta: