Att baka med surdeg


IMG_20180418_214902

Att baka med surdeg är en del av den amerikanska populärkulturen och därför skriver jag om mina senaste försöken på området.

Surdegskulturen Larry har jag köpt från San Fransisco och den har vandrat från generation till generation hur länge som helst. Det tidigaste dokumenterade spåret är en guldgrävare som tog med sig den på resan västerut.

Drygt tre dagar tog det från att jag blandat de gråvita flingorna med mjöl och vatten innan den gav några livstecken från sig och nu är det full fart.

Hittills har det blivit våfflor, ett par olika sorters biscuits, smet att panera "First Class Private Öhmans Baked Chicken" i (smakar som överste Saunders friterade kyckling, men är i stort sett fettfritt), "vitt" bröd på sammalet vete (smakar något och är nyttigare än vitt bröd från affären) och i skrivande stund står det en deg till "Real New York Jewish Rye Bread" och jäser i köket.

Att hålla en surdegskultur vid liv är lätt. Det är bara att använda den regelbundet, förvara den i rumstemperatur och inte glömma att mata den.

Etiketter:
%d bloggare gillar detta: