Idag för sextio år sedan


Ja, när jag skriver detta är det fortfarande sextio år sedan i den del av USA där det hände:

Today sixty years ago: Elvis Presley opens for Little Jimmy Dickens at City Auditorium in Waycross, Georgia. In the front row sat a nine-year old Gram Parsons, who went backstage to get Presley’s autograph.

Så skriver den alltid insatte musikskribenten Magnus Eriksson på sin facebookprofil och även om det inte skapades musikhistoria så påverkades lille Cecil Ingram Connor III i sitt val av sysselsättning för resten av livet. Ty pengar rådde det inte brist på i ett hem där kärlek var en bristvara, och han hade råd att göra vad han ville.

Louvin Brothers, Merle Haggard, med flera lades till blandningen och jag älskar mycket av det han gjorde på egen hand, tillsammans med The Byrds och The Flying Burrito Brothers, samt givetvis Emmylou Harris.

Även andra och tredje generationen av de som säger sig ha influerats av Gram och hans influenser har producerat en del njutbar musik, men sen är det glest mellan givarna. Kontakterna med rötterna har liksom försvunnit.

Däremot har det kommit en och annan artist som har gjort lyssningsvärd så kallad alternativ country på sitt vis, utan att snegla bakåt. Men det är en annan historia.

Etiketter: ,
%d bloggare gillar detta: