Hidden Treasures–Songwriters From Home


Man brukade kalla dem folksångare, protestsångare och mycket annat. 1965 lanserades begreppet “singer  songwriter” i samband med utgivningen av “The Singer Songwriter Project” på Electra och när Jackson Browne, James Taylor med flera började höras var det ett etablerat begrepp om än inte utbrett bland en bredare allmänhet.

Alltså pratar vi om ett halvsekel gammalt begrepp, inte någon nymodighet lanserad en bit in på 2000-talet av svartklädda svårmodiga ynglar var liv knappast hunnit börja. Den här skivan är en hyllning till alla som de senaste femtio åren har levat och kunna tonsätta sina erfarenheter.

Bob Cheevers, Keith Miles, Barry Ollman, Greg Copeland torde vara bland de bästa låtskrivare som ni aldrig hört talas om. Män vars låtar hade kunnat vara hits inom vilken genre som helst, om det inte hade varit penningpungen som styr.

Det här är en skiva som man lyssnar på från början till slut, många gånger och i rad, för det finns alltid något nytt att upptäcka. Men om jag ska peka ut en enda låt, som dessutom tveklöst är av countryintresse så måste det bli Barry Ollmans fina vals “The World Is Your Apple”. Textrader som “… the world is your apple, sharpen a blade and peel it…” och “… the easiest way to find love is to go out and make it…” är genialiska.

Etiketter:
%d bloggare gillar detta: