Underlåtenhetssynder #2B


Dags igen …

Buford Pope “Matching Numbers”: Det känns lite konstigt att klistra etiketten “Americana” på Mikael Liljeborg och hans musik, men jag gör det ändå. Han vet hur man berättar en historia, melodierna harmoniserar fint med texterna, och han har en personlig röst. Och detta parat med en otvungen inställning till genren, inte en sekund anar man att han låter på ett visst sätt för att man ska, utan bara för att han vill.

 

Larkin Poe “Thick As Thieves”: Småsyrrorna Lowell fortsätter att gå sin egen väg och de gör det bra. De är inte på väg bort från bluegrass och country – den musiken tar de med sig på nya äventyr. Det vackra och skira blandas med det ruffiga på ett sätt som får mig att tänka på Maria McKees ungdomsalster.
Och sen tittade jag på den medföljande DVD:n … Musikalitet, charm, publikkontakt – nivetvilka har en del att lära av dem. Musik är i regel bäst live, vilket härmed är bevisat.

 

Jack Tempchin “Live At The Tales From The Tavern”: Mannen som jag har lärt känna som en leverantör av låtar till flera av mina favoriter på gränsen mellan countrymusiken och resten av världen, likväl som lever innanför den. Detta är en högskolekurs för singer/songwriters som fattar att de har en del kvar att lära, på DVD och CD. I kursen ingår även en lektion i konsten att underhålla en publik med konstellationen en man och en gitarr, ty trots att detta album är inspelat live saknas andra medverkande, förutom ett diskret keyboard och dito stämsång på någon enstaka låt.

 

Various Artists “Music Is Love”: Den talande titeln är det svårt att hålla med. Föremålet för kärleken i det här fallet är Crosby Stills Nash & Young, som hyllas av artister med varierande relation till deras musik. Jag har ett kluvet förhållande till hyllningsalbum. Ibland är de just hyllningar, men alltför ofta är de bara ett sätt att använda ett hett namn för att lyfta fram mindre namnkunniga artister. Det här albumet tillhör den förra kategorin. En rad av artister, för lång att räkna upp, visar vilken betydelse de haft för snart sagt varje genre av populärmusik. Bra så!

Etiketter: ,
%d bloggare gillar detta: