Kix Brooks “New To This Town”


Detta är inte Kix Brooks debutalbum – han gjorde ett mindre lyckat album halvtannat år innan Tim DuBois tyckte att han och Ronnie Dunn skulle arbeta ihop inte bara som låtskrivare, utan även som artister. Resten är, som man säger, historia. Brooks & Dunn blev mycket populära, både bland kritiker och lyssnare. Men det är historia, nu är det upp till bevis.

Visst går det att hitta likheter med det som gjorde Brooks & Dunn stora, men framför allt visar detta album att Kix Brooks står stadigt på egna ben. Som en helhet känns det som en väl sammanhållen enhet, inte ens de svagare låtarna faller helt ur ramen. Så blir det när man har skrivit 75% av materialet, själv eller tillsammans med andra.

Så var det den svåra frågan om var detta album hör hemma stilmässigt. Jag kallar det country – country som i en lyckad hybrid av det sena sjuttiotalets countryrock och traditionella tongångar. Kix är ingen crooner, han har en mer hårdför framtoning och påminner inte så lite om Joe Walsh och det har utnyttjats väl. Det mesta lutar åt tung countryrock, titellåten och Next To That Woman är mästerverk inom den genren. I Bring It On Home, In The Right Place och She Knew I Was A Cowboy visar han en mjukare sida.

Flip eller flop? Här i Sverige försvinner den här typen av musik i mediabruset, men i USA kommet det att innebära starten på en ny karriär, de måttliga listframgångarna till trots.

Etiketter: ,
%d bloggare gillar detta: