En helkväll i Göteborg


Onsdag och dags för veckans andra konsertbesök i Göteborg. Om tisdagens konsert var av det intima slaget, så var det denna kväll dags för storslagen country av modernt snitt. Kvällens huvudattraktion var Lady Antebellum med Jamie Meyer som uppvärmare, och i publiken syntes flera artister: Cina Samuelsson, Inger Nordström, Rasmus Eriksson, Tord Johnsen med flera. Publiken var blandad: allt från tonåringar med Sham 69 t-shirt till städade kostymer. Plus tre-fyra fullvuxna män i westernmundering.

jamie

Jamie Meyer började med en show som hade dugit gott som huvudattraktion. Bra låtar och ett rappt, men ändå inte forcerat tempo gjorde att publiken var med på noterna direkt. Innan den här kvällen var han för mig ett namn och ett par fina videor – nu tror jag att han är den svenske artist som ar störst möjlighet att landa ett majorkontrakt i Nashville och bita sig fast.
Om man har gett sig den på att inget nytt av värde har tillförts countrymusiken de senaste trettio-fyrtio åren kanske man inte tar Jamie Meyer till sig. Inser man däremot att crossover alltid har varit en del av genren vill man ha mer, snart. Texter om unga män på väg, med melodier vars countrytoner har fått västkustinfluerade arr tilltalar åtminstone mig. Jamie har dessutom en bra tenor, perfekt för den här sortens musik och ett band som vet vad de gör. Och viktigast av allt när det gäller livemusik: Ett naturligt sätt att kommunicera med publiken.

ladya

När Lady Antebellum äntrade scenen var det ett massivt tryck från början till slut. Kanske lite väl mycket tryck, för ljudnivån var näst intill smärtsamt hög och kontakten med publiken var inte den allra bästa. Men det tog sig allt eftersom kvällen gick och kanske var det lokalen som var för liten för ett band som är vant att uppträda inför fullsatta arenor?
Nåväl, det fanns mycket att vara glad åt också. Hitsen som bevisade varför de stjärnor i USA och hörs så att det märks i radioskvalet i Sverige, publiken som till slut sjöng med med ett leende på läpparna, Hillary Scotts röst som har förmågan att göra mästerverk av bagateller. Något säger mig att hon kommer att göra en soloplatta inom en inte alltför avlägsen framtid.
Bäst av allt var dock när trion satte sig på varsin stol, berättade hur allt började och hur en låt blir, samt gav ett prov på hur det kan låta. En mycket nyttig lektion för publiken.

Sett i ett större perspektiv var detta ytterligare ett bevis på att countrymusiken (och besläktade genrer) är på väg att växa ur festivalformatet till att bli något som är av större allmänt intresse. En genre som kan locka blandade grupper av musiklyssnare att klä upp sig och trivas och ha kul ihop.

Etiketter: , ,

One Comment to “En helkväll i Göteborg”

  1. Hade oturen att missa Lady’s konsert men turen att sitta ner och få uppleva Jamie’s genrep i måndags. Magiskt…

%d bloggare gillar detta: