Nostalgi på burk


Country Girls

I början av veckan fick jag två dvd:er från det lilla bolaget Immortal. Titlarna var ”Women of Country – New Traditions” respektive ”Women of Country – Glamour Girls”
Den första var som en nostalgitrip till nittiotalet och några år framåt. CMT fanns i var mans TV, country var häftigt och toleransen stor. I detta klimat trivdes så skilda storheter Dixie Chicks, Alison Krauss, Lorrie Morgan med flera. Åren gick, klimatet blev hårdare och diverse smakpoliser började definiera country på ett tidigare icke skådat sätt. Men än så länge var allt frid och fröjd och jag har med särskild glädje tittat på Good Bye Earl med Dixie Chicks och Tennessee Flat Top Box med Rosanne Cash.

Den andra kanske är lite kontroversiell i i vissa kretsar – men glamourflickor har alltid varit en del av countrymusiken. Shania Twain kom inte från ingenstans och förstörde countrymusiken. De som har varit med ett tag vet att hon efter en trevande start slog igenom med dunder och brak. Och idag fortsätter Carrie Underwood med det traditionella beteendet att presentera country för en bredare publik.
Bäst på den här plattan är dock Faith Hill som på sju videor bevisar varför hon regerade över crossover-musiken för drygt tio år sedan.

Etiketter: , ,
%d bloggare gillar detta: