Various Artists – Hymns From Home


Various Artists

Den tredje samlingen från Hemifrån har fått underrubriken ”That Thing That’s A Whole Lot Bigger Than This” och som namnet antyder så är det frågan om musik med religiöst anslag. Men det är inte ett vanligt på det hela taget positivt gospelalbum, i stället är det på förslag av singer/songwritern Greg Copeland, en brokig samling av kristna, tvivlare, agnostiker och andra som har fått komma till tals.
Som kristen kan man naturligtvis ha synpunkter på rubriken, men efter ett par genomlyssningar har jag funnit ett samling ärliga människor som är på väg mot ett mål. En del kanske inte vet vad målet är, mer än att det måste finnas ett. Andra kanske är säkra på målet men har tappat bort kartan. Ungefär som ett tvärsnitt av mänskligheten.
Hela samlingen är på tjugo låtar, sammanlagt dryga sjuttiofem minuter musik, så att kommentera samtliga individuellt låter sig inte göras. Men albumet är indelat i fyra underavdelningar: Angels & Stars, The New Free World, Eternal Miracles och Keep On Dreaming, så jag tar mig friheten att plocka ett exempel från varje avdelning.
Jag uppskattar I See Hawks In L.A – If You Lead I Will Follow för att den behandlar friheten i att bli omhändertagen och slippa välja, ibland är det rentav den största friheten; Kate Campbell – Free World är jättefin lätt uppdaterad countrygospel med rötter som sträcker sig Carter Family även om kompositören kanske förnekar det; Anthony Crawford – On The Hill , det räcker med hans egen motivering som ni hittar på Hemifråns hemsida; Judy Collins – How Can I Keep From Singing, gammal är äldst.
Och precis som förut finns all nödvändig information hos Hemifrån.

Etiketter: ,
%d bloggare gillar detta: