Ett genombrott för countrymusiken?


Några axplock från de stora tidningarna angående Brad Paisleys konsert i Stockholm:

Att Paisley blivit så stor beror nog inte minst på att han aldrig spelat för puristerna. Han blandar gärna rock och blues i sin moderna country – tungt svängande ”Old Alabama” lånar åtskilligt från Lynyrd Skynyrd – och även om det finns mycket heartbreak och whiskey i Paisleys country är han också mån om, och bra på, att skildra sin tid.

Från Aftonbladet och det verkar som om Håkan Steen har fattat vad country handlar om. Trams typ Markus Larssons osakliga sågning av Faith Hill för några år sedan och maniskt hyllande av marginella artister är härmed förlåtet.

Som sångare och låtskrivare följer han mallen tydligare. Brad Paisley är en av de allra främsta i att ta countryn in i samtiden utan att – som så många andra av countryns sentida sensationer – göra halvgammal mjukrock av den.

Och DN skickade en skribent som inte såg cowboyhattar och högerextremister överallt. Annat var det när Alan Jackson var här för två år sedan.

Någonstans i mitten av konserten, när det ska framföras sånger till akustisk gitarr, transformeras han till en singersongwriter. Akustiska soloavdelningar med artister på höga pallar brukar vara ett straff men här blir det en bonus.

Ser man på, SVD:s Dan Backman har fattat att han är en singer/songwriter.

För att sammanfatta så är jag väldigt glad för dessa recensioner. Inte bara för att en av mina favoritartister har gjort bra ifrån sig, utanför att countrymusiken som den låter idag har gått hem. Countrymusiken lever i allra högsta grad och det är dags att svenska folket får veta att det finns en värld av musik att upptäcka, att majoriteten av lyssnarna inte behöver klä ut sig för att gå på konsert, och att varken dansband eller okända singer/songwriters har med genren att göra.

Nu gäller det att svenska artister som kan möta behovet av god countrymusik börjar ta plats. De lär inte finnas på amatörtävlingen country-SM, men söker man på youtube, MySpace med flera ställen finns det mycket att upptäcka.

Etiketter: , ,
%d bloggare gillar detta: