Bra för att vara svenskt/bra för att vara country


Bra för att vara svenskt – det låter väl bra? Ungefär som att ”vi ska vara stolta över att svenskar gör något så bra.” Det borde det göra, men alltför ofta används den frasen för att sänka ribban till: ”Vi blir inte bättre än så här och det räcker”.
Om man tänker efter är det absurt att säga ”Bra för att vara svenskt” när det gäller musik. Svensk musikindustri är världsledande på många områden, så det borde betyda ”av yppersta världsklass”.

”Bra för att vara country”, uttalas sällan men det ageras i den riktningen. De artister som är country och platsar i de stora sammanhangen hamnar lätt i frysboxen för att de har fräckheten att begära anständiga gager, inte är du-och-bror med den snäva kretsen av festivalarrangörer eller inte passerar stilpolisernas nålsöga.
Amatörtävlingar och dylikt för att ta fram nya stjärnor, i stället för att vårda de starkaste varumärkena inom genren, gör att countrymusiken har svårt att bli tagen på allvar av resten av musikindustrin. Särskilt när det som är ”bäst för att vara country” då inte är så märkvärdigt jämfört med resten av musikindustrin.

2 kommentarer to “Bra för att vara svenskt/bra för att vara country”

  1. Helt rätt. De som sysslar med Countrymusik behandlas Styvmoderlikt av den övriga musikindustrin i Sverige och man får vara med när det är en fest då man ska klä ut sig. De som sysslar med det gör det oftast helseriöst och vill bli behandlade därefter. Varför säger många större artister att de fått influenser från Countrymusik eller Countryartister om de inte tyckte att det är bra. Det gäller bara för dem som styr att fatta det också.

  2. Extra bedrövligt blir det när man pratar om och med artister som valt att inte beteckna sig som country fast de är det. Eller de som överväger att vända det svenska ”countryetablissemanget” ryggen, men håller fast vid musiken.

%d bloggare gillar detta: