Allt ljus på: Gram Parsons ”Grevious Angel/GP”


Gram Parsons

Hade egentligen tänkt att gorma på sådant som jag ogillar, men jag känner mig på bra humör, så i stället blir det en ny djupdykning i arkivet:

Den mytomspunne, missförstådde, älskade och hatade Gram Parsons hann bara med att göra två album i eget namn innan slarv med droger ändade hans liv alldeles för tidigt. Inget av dem sålde något vidare, båda är musikhistoria, och de går dessbättre att få tag i på en dubbel-cd, ”Grevious Angel/GP”.
Med hjälp av delar av Elvis band och en på den tiden okänd sångerska vid namn Emmylou Harris lyckades han dokumentera sin vision om Cosmic American Music, en blandning av bluegrass, honky-tonk, soul, gospel, blues och mycket annat.
Albumen innehåller en hel del begåvade covers av Grams countryfavoriter, ”That’s All It Took” och ”California Cottonfields” för att nämna några. Men de vackraste och på det hela taget omistliga låtarna är de där han med profetisk klarsynthet ser framåt, som avslutande ”In My Hour of Darkness” i vilken man kan ana att han är fullt medveten om hur det ska sluta. Eller för all del ”Kiss the Children”, med ekon från hans besvärliga uppväxt.
Det finns många artister idag som nämner hans namn, men färre som skapar musik i hans fotspår. Jag är ganska säker på några, men det är ett ämne för en separat artikel. De flesta nämner aldrig hans namn, ja somliga kanske inte ens vet vem han var?

Etiketter: ,

2 kommentarer to “Allt ljus på: Gram Parsons ”Grevious Angel/GP””

  1. Fantastiska album som sagt, men ”California Cottonfields” finns inte med på någon av dem. Däremot är den med på Parsons ”Live 1973”.

  2. Stämmer! Och det är upplaga #2 med fler låtar och låtarna i rätt ordning som man ska ha.

%d bloggare gillar detta: