Little Green ”Innocent Again”


Little Green

Just nu duggar det tätt mellan fina svenska countryutgivningar. I morgon den 21/4 är det releaseparty för Crossing Keys debutalbum och på påskdagen är det dags för Little Greens album nummer tre, ”Innocent Again”.
Eftersom många tyckare i Sverige har utarbetat en norm för hur countrymusik ska låta är det lätt att gå vilse i genrerna när man försöker placera Little Green på den musikaliska kartan. Jag är av den bestämda uppfattningen att de står stadigt på tre ben.
Det första och det mest uppenbara är sjuttiotalets countryrock, såsom den framfördes av grupper som The Eagles och POCO. Exempelvis låter inledande ”Time ‘til Monday” som ett överblivet spår från Eagles debut 1972. Men det är svenskt och inspelat i Göteborg under 2010.
Det andra, inte lika uppenbara och defintivt inte politiskt korrekta är att jag hör väldigt mycket av det jag gillar hos dagens bästa mainstreamcountry: De lätta melodierna den verklighetsnära lyriken, som i spår #2 ”For A While”.
Det tredje är att det faktiskt finns en rejäl dos traditionell country om än filtrerad genom ett nät av americana. Bästa spåret av det här slaget är titellåten i duett med Kimmie Rhodes.
Little Green är en kompetent grupp som står bra på egna ben, men jag måste ändå nämna de fina duettpartnerna, förutom nämnda Kimmie Rhodes även Ted Russel Kamp, Lisa Pedersen och Keith Miles.
En sån här grupp borde naturligtvis uppskattas av det svenska countryetablissemanget. Men det är glest mellan festivalspelningarna och inte enda SM-titel har det blivit. De hittar säkert sin publik ändå, synd bara om den stora potentiella publiken som kanske aldrig får höra talas om dem.
Sa jag förresten att alla låtar kommer från bandets egna pennor?

%d bloggare gillar detta: