Country Cookin’: Jambalaya


Jambalaya

Det finns ingen riktig Jambalaya, eftersom det finns ungefär lika många recept som det finns kockar. Jag brukar göra ungefär som nedan när jag och min fästmö ska ha fredagsmys:

2-3 dl tärnad skinka, kyckling, köttrik kryddkorv. Eller egentligen vad som helst från djurriket.
1,5 dl finhackad gul lök
1 dl finhackad stjälkselleri
1 dl finhackad grön paprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk (eller efter smak) Tony Chacheres Creole Seasoning
1 tsk timjan
1 lagerblad
2 dl okokt ris. Inte jasmin eller liknande. Inte den här gången.
½ burk krossade tomater
1 kycklingbuljongtärning
2 dl vatten

Ta en stor stekgryta och bryn köttet/korven/fågeln i lite margarin.
Tillsätt grönsakerna och låt dem bli genomskinliga.
Tillsätt riset och kryddorna och bryn c a två minuter.
Tillsätt tomaterna och buljongtärningen, samt vatten. Rör om och låt det hela få ett försiktigt uppkok.
Sänk temperaturen och låt sjuda på svag värme under lock tills riset känns färdigt. Rör inte om i onödan, men se samtidigt till att det inte kokar torrt och bränner vid.
Överkurs: Skaldjur är gott i Jambalaya, men tillsätt dem inte förrän rätt ska serveras. Om man använder mycket okryddat kött kan behöva tillsätta mer kryddor efteråt. Eller helt enkelt servera med en flaska Tabasco av lämpligt slag.

Etiketter:
%d bloggare gillar detta: