Crossing Keys ”About Time”


Crossing Keys

Titeln på Crossing Keys första fullängdare är synnerligen talande – för det här albumet har jag längtat efter sen jag fick händerna på en EP med bandet för alldeles för länge sen.
Låt mig börja med det viktigaste: Det är någonstans i närheten av det Crossing Keys presterar på ”About Time” som ribban för vad svensk countrymusik kan vara kvalitetsmässigt borde ligga. Däremot är jag beredd att diskutera vad som är country eller inte vilken dag som helst, bara det sker under respektfulla former, och inte som en ursäkt för kvalitetsmässiga tillkortakommanden.
Musikaliskt kan man beskriva Crossing Keys musik som en naturlig och countryfierad utveckling av sjuttiotalets countryrock, som den framfördes av band som Eagles och Poco. Stämsången sitter som den ska och soloinstrumenten svävar fritt över en matta av elektriska och akustiska gitarrer.
Många svenska countryband snubblar på mållinjen när det gäller låtmaterialet, men Crossing Keys hittar rätt. De har gått sin egen väg genom att undvika uttjatade covers för att i stället lita till egna krafter, plus etablerade kompositörer i huvudsak från det stora landet i väster.
Sammanfattningsvis ett album av hög internationell klass för de som accepterar att country är en genre i rörelse.

Provlyssna här

Etiketter: ,
%d bloggare gillar detta: