Downhill Bluegrass Band


Downhill Bluegrass Band

Söker man på bara ”Downhill” med hjälp av Google får man som första träff en beskrivning av en smått vansinnig idrottsgren på cykel. Läger man till ”Bluegrass Band” hamnar man hos ett av Sveriges intressantaste, kreativaste och produktiva band.
Medlemmarna har varit bluegrass sedan långt innan genren fick en rejäl skjuts av ”Oh Brother …”. Downhill Bluegrass Band bildades 1998 och medlemmarna har varierat genom åren, men hörnstenarna har alltid utgjorts av bröderna Kenneth och Jonas Kjellgren. Bandet består för närvarande av: Jonas Kjellgren, Mandolin och sång; Kenneth Kjellgren, Banjo; Magnus Sundström, gitarr och sång; Kajsa Westin, bas och sång; Nicke Widén, dobro; Ivor Ottley, fiddle.
Bandet har tre album bakom sig som samtliga blivit kritikerrosade och gått hem hos den kräsna bluegrasspubliken, även om de stora kommersiella framgångarna uteblivit. Ett påtagligt bevis på framgångarna är att Jonas Kjellgren en gång ensam, och hela bandet en gång blivit inbjudna till IBMA Awards. Just nu arbetar bandet med sitt fjärde album som till skillnad från de föregående endast kommer att innehålla originalmaterial av Jonas Kjellgren.
I likhet med flera andra av de bästa svenska banden inom country och besläktade genrer får man leta efter deras spelningar. På de svenska countryfestivalerna är de sällan sedda gäster, på bluegrassfestivalerna är de en institution, och i våra grannländer har de också en stabil skara fans.

Live utmärker sig Downhill genom en mycket fin publikkontakt, oavsett hur många som lyssnar och att de håller hårt på de traditionella värdena, även om de kan vara djärva i låtvalet.

Etiketter: , , ,
%d bloggare gillar detta: