Glöm inte Charlie Louvin


Charlie Louvin

Charlie Louvin dog den 26 januari 2011 och den inverkan han och brodern Ira har haft på countrymusiken kan inte underskattas. I likhet med andra stöttepelare låter sig Charlie Louvin inte beskrivas med några få ord, men jag hoppas att jag väcker lust till eget forskande.

Charlie Louvin började med att som tonåring tillsammans med sin bror Ira uppträda på lokala radiostationer i Chattanooga, Tennesse. Bröderna sjöng traditionella låtar och gospels med den karaktäristiska stämsång de hade lärt sig i sin kyrka, och som blev deras varumärke livet ut.

Efter kortare avbrott för tjänstgöring i Andra Världskriget och i Korea tog karriären fart i början av femtiotalet. Bröderna, som främst var kända som gospelsångare, övertalades av en sponsor att inkludera lite värdslig musik i sin repertoar (”man kan inte sälja tobak med gospel”), blev allt vanligare som gästartister på The Grand Ole Opry, för att slutligen bli invalda 1955.

Bröderna hade stora listframgångar och den nu fullt utvecklade stämsången kom nu och senare att tjäna som en inspiration för många artister, även utanför countrymusiken, exempelvis The Byrds, Gram Parsons och Emmylou Harris.

På 60-talet dalade duons popularitet och när Ira omkom i en bilolycka 1965 hade de inte uppträtt tillsammans sedan 1963. Charlie fortsatte att vara en flitig gäst på The Grand Ole Opry långt fram i nutid och blev med åren en av countrymusikens främsta ambassadörer.

År 2001 blev The Louvin Brothers invalda i Country Music Hall of Fame och Charlies karriär fick nytt liv, mycket som ett resultat av uppmärksamheten från den alternativa musikrörelsen, och han släppte flera nya album.

Mer om Charlie Louvin och Louvin Brothers

Etiketter:

One Comment to “Glöm inte Charlie Louvin”

  1. Det gäller att kunna sluta sin karriär i tid…

%d bloggare gillar detta: