Upptäck Cina Samuelsson


Cina Samuelssons skivdebut ”From Country To Country” år 2005 var en debut av en synnerligen rutinerad debutant. Om jag inte missminner mig alldeles hade hon då drygt tjugo år som sångerska, med uppehåll för att sätta barn till världen, bakom sig.
Redan i slutet av tonåren bildade hon bandet Freetown Highway tillsammans med brorsan Berra och ett gäng kompisar. Det var innan det var cool med country och många såg genren som synonymt med dansband. Men de körde sin grej, var bra på det, och efter några år vann de Country-SM 1988 och fick därmed representera Sverige vid europafinalen i Holland.
Flera namnkunniga svenska countrymusiker medverkade i bandet som under perioder också kompade andra artister. En sak som Cina gjorde på egen hand och som har etsat sig fast i minnet var när hon 1989 i hård konkurrens medverkade i en festival i Nashville.
Allt har en ände och 1995 var det dags för en paus för att bilda familj. Några konserter och uppdrag som att köra bakom andra artister blev det, men i huvudsak var det privatlivet som stod i centrum fram till 2000.
Springhill Boys formades runt Cina och publiken fick möta en mognare och tuffare kvinna, med mer attityd än tidigare. Festivalarrangörerna och publiken tog dem till sitt hjärta och det var med mycket rutin och förväntningar som debutalbumet spelades in under 2004. Det är sedan länge slutsålt, men uppföljaren ”Laugh, Love and Live” finns fortfarande att köpa och båda är levande bevis på att det går att göra trovärdig country med hjärta på den här sidan Atlanten.
I skrivande stund laddar Cina upp för att till helgen stå på scen med väninnorna i ”Three Chicks” (Cina, Kerstin Dahlberg och Karin Risberg) och hon kommer att medverka i ett mycket spännande svenskt musikprojekt.

Läs mer
Lyssna

Etiketter: , , ,
%d bloggare gillar detta: