Country Cooking: Chili


Att laga en god chili är en frågan om tycke och smak. Vissa experter påstår att en riktig chili inte innehåller tomater eller bönor, ja kanske inte ens gul lök.
Ungefär så här gör jag och det brukar bli bra:

1 kg högrev
1 hackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
2 teskedar spiskummin
1 tesked koriander
2-3 matskedar saltfritt chilipulver (kan ersättas av lämpliga chilikryddor efter behag)
Svartpeppar och salt efter behag
1 tärning kycklingbuljong
1 lagerblad
1 burk krossade tomater
1 tesked oregano
(pintobönor)

Skär köttet i små tärningar och bryn det i stor stekgryta tillsammans med löken och vitlöken tills det är grått och precis börjar få färg. Tillsätt spiskummin, koriander, och chilipulver och bryn i ytterligare två minuter. Låt vila i 30 minuter.
Tillsätt en burk krossade tomater, ett lagerblad och en tärning kycklingbuljong och så mycket vatten att det står cirka två centimeter ovanför köttet. Koka upp, ställ värmen så att det sjuder svagt och smaka av med lite salt och svartpeppar.
Nu till det riktigt svåra: Hela anrättningen ska sjuda svagt tills köttet börjar falla isär och såsen tjocknar. Rör om ofta och tillsätt mer vatten vid behov. Kontrollera och justera smaken efter en timme.
När du tycker att det ser färdigt ut, tillsätt en tesked oregano och eventuellt kokta bönor. Koka en halvtimme till, smaka av och servera.

Servera med ris eller pommes frites och toppa med creme fraiche och riven ost. Rå lök och tärnad avocado är också gott till. Eller min favorit: Hoppa över riset och pommes friten och servera med salta kex.

Etiketter:
%d bloggare gillar detta: