Vad hände sen: Highway 101


Highway 101 var och är ett original. Som ett av de band som i skarven mellan åttio- och nittiotalen hjälpte till att dra uppmärksamhet till countrymusiken som något nytt och fräscht, men fortfarande trogen sina rötter, är en hel bransch skyldig dem ett tack.

Det hela började när Jack Daniels, Cactus Moser, Curtis Stone och Paulette Carlson slog sin påsar ihop och spelade in gruppens självbetitlade debutalbum i Los Angeles. När arbetet avslutades i Nashville under ledning av mästerproducenten Paul Worley och ”The Bed You Made For Me” valdes ut som första singel, hade de ordnat sig ett kontrakt med Warner Brothers och skapat ett nytt sound.
Tredje singeln blev deras första listetta:

Med rötterna stadigt i countrytraditoner, men med västkustrockens öppenhet och energi var succén given. Vid den tiden ville lyssnarna ha något som samtidigt som det var tryggt och vant också nytt och fräckt och där passade de in.
Från det första albumet släpptes ytterligare tre singlar och bollen var i rullning. Helt plötsligt var de eftersökta som scenartister. Turnéer med Randy Travis och George Strait följde och när de gjorde tv-debut tillsammans med Hank Williams Jr på CMA Awards Show var succén given och de blev med ens en av genrens allra hetaste akter.

När det var dags för album nummer två, 101/2, gick det av bara farten. Och visst, publiken som hade vant sig vid material från allt och alla mellan Roger Miller och Mark Knopfler, var med på noterna. Även denna gången räckte materialet till fyra singlar och nu, 1988, var det dags för branschen att uppmärksamma dem också. ACM och CMA belönade dem, och dessutom blev det en Grammy. Vid den här tiden var de nästan revolutionära, såsom varande det första bandet frontat av en kvinna som höll riktigt hög profil.

Succén med singlar och utmärkelser höll i sig över album nummer tre, även om albumförsäljningen dalade. När Paulette Carlsson hoppade av för att bilda familj och satsa på solokarriären var det dags för Nikki Nelson att ta plats vid solomicken.

Två album med ny sångerska, men med samma musikaliska översiktsritning blev det. Recencenterna gjorde tummen upp, branschen belönade, men intresset från den skivköpande allmänheten var svalare. Tre år efter det andra albumet med Nikki Nelson var Paulette Carlson tillbaks i gruppen för en tillfällig comeback, som fick den passande titeln ”Reunited”.

Under åren 1997 till 2006 framträdde gruppen i en rad olika konstellationer som egentligen bara hade namnet gemensamt med originalet. I och med Nikke Nelsons återkomst 2006 fick bandet åter en acceptabel sammansättning. Under fjolåret spelades en jul-dvd (!) in och den 26 november gjorde de en succeartad comeback på Grand Ole Opry. Inte originalgruppen, men originalsoundet. Fortsättning lär följa!

Etiketter: , , , ,
%d bloggare gillar detta: