Kort om genrer


Detta är ingen hundraprocentig handledning, utan en liten hjälpreda för de som är rädda för att fråga. Jag har till exempel inte tagit upp bluegrass som är en genre som jag gillar, men som är för komplex i sig för att få plats här.
Nytraditionell country är inte som man skulle kunna tro musik gjord av artister som gräver så djupt efter genrens rötter som det bara går, utan ett sound som uppstod som en reaktion på den popinfluerade country som fick genomslagskraft på grund av filmen Urban Cowboy. Artister som Dwight Yoakam, Alan Jackson, Randy Travis med flera såg till att steelen och fiddlen fick sin plats i musiken igen och lyckades till och med föra den till toppen av poplistorna. Brad Paisley är ett självklart exempel på nytraditionell country av idag.
Alternativ country borde egentligen vara en beteckning för artister som avviker från normen och det är den förvisso, men numera har den kommit att beteckna en rå och oborstad musikform med rötterna i sjuttiotalets countryrock. Influenserna från punken är påtagliga, Gram Parsons en stor förebild och Drive-By Truckers är ett bra exempel på nutida alternativ country.
Mainstream country borde vara en beteckning för den för tillfället rådande trenden, men har snarast blivit ett skällsord för countrymusik producerad för radio. Melodierna kan följa relativt traditionella mönster, fast nästan lika ofta rockmusik som lutar åt västkusten till eller Springsteen. Countrykänslan sitter i texterna, även om de ofta är av det försiktigare slaget. Detta är en typiskt manlig genre och det går bra att titta på cirkus 75% av Billboards countrysinglar för att få exempel.
Popcountry är ännu mer välpolerad än Mainstream country. Gränsen mellan genrerna flyter, och olika mixar av samma låt är vanligt. Shania Twain var/är den mest välkända artisten, Taylor Swift förmodligen den mest kända i Sverige idag.

Etiketter:
%d bloggare gillar detta: