Dixie Chicks ”The Essential”


En samlingsplatta med Dixie Chicks, det låter som ett tack till fansen och tack till bandet för lång och trogen tjänst. Även om tjejerna envisas med att säga att de bara har tagit time out ter sig en comeback alltmer avlägsen, särskilt med tanke på Martie och Emilys lyckade sidoprojekt.
Men låt oss titta bakåt en liten stund. Om vi bortser från bandets allra djupaste rötter, åren före Nathalie Maines, så var de till en början en lyckad mainstreamgrupp som lyckades föra ut countrymusik till massorna. En grupp som lyckades visa att country som lät som country var cool. Allt som krävdes för att ändra bilden var ett ärligt, men olyckligt uttalande angående George W Bush och USA:s krig i fjärran land.
Plötsligt var de farliga, kontroversiella och rentav opatriotiska. Ja, nu blev de till och med OK i pk-kretsar som tidigare hade haft problem med den omfattande konservatismen inom countrymusiken. Men det kostade på, vare sig försäljningssiffor eller antalet besökare på konserter blev vad de hade varit.
Det är därför passande att denna samling börjar med ”Not Ready To Make Nice”, en välplanerad passning till musikindustrin och det amerikanska samhället. Övriga tjugonio låtar är en bra provkarta över sju år av amerikansk musikhistoria – som jag hoppas att vi inte har läst sista kapitlet av än.

Etiketter: ,
%d bloggare gillar detta: